Klasifikácia slovenských tichých vín podľa obsahu zvyškových cukrov:
Suché 0 – 4 g.l-1 zv. cukru
Polosuché 4 – 12 g.l-1 zv. cukru
Polosladké 12 – 45 g.l-1 zv. cukru
Sladké nad 45 g.l-1 zv. cukru
Klasifikácia slovenských šumivých vín podľa obsahu zvyškových cukrov:
Brut nature (prírodne suché0 – 3 g.l-1 zv. cukru
Extra brut (extra suché) 0 – 6 g.l-1 zv. cukru
Brut (suché) 0 – 15 g.l-1 zv. cukru
Extra dry 12 – 20 g.l-1 zv. cukru
Sec (polosuché) 17 – 35 g.l-1 zv. cukru
Demi-sec (polosladké) 33 – 50 g.l-1 zv. cukru
Doux (sladké) nad 50 g.l-1 zv. cukru
Districtus Slovakia Controllatus (D.S.C.) : Víno s chráneným označením pôvodu najvyššej kvality zo slovenských apelácií. Požiadavky na jeho výrobu stanoví osobitný predpis.
Víno bez zemepisného označenia : Pôvodné označenie kategórie „stolové víno“ platí v krajinách EÚ do 1. 8. 2009. Po tomto termíne sa môžu stolové vína označovať názvom odrody na etiketách a budú klasifikované ako „víno“.
Víno so zemepisným označením : Pôvodný názov „oblastné víno“ bude zmenený na „regionálne víno“. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.
Víno s chráneným označením pôvodu : Základom označenia sú apelácie Slovenskej republiky. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.
Kabinetné víno - 19 °NM - Zdravé hrozno v plnej zrelosti
Neskorý zber - 21 °NM - Zdravé hrozno v plnej zrelosti
Výber z hrozna - 23 °NM - Zdravé hrozno v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov
Bobuľový výber - 26 °NM - Ručne zberané prezreté strapce hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené bobule
Hrozienkový výber- 28 °NM - Ručne vyberané prezreté bobule hrozna
Cibébový výber - 28 °NM - Ručne vyberané prezreté bobule hrozna zušľachtené účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon
Ľadové víno - 27 °NM - Hrozno zberané pri teplote - 7 °C a nižej, ktoré zostalo v priebehu zberu a spracovania zmrznuté
Slamové víno - 27 °NM - Zdravé hrozno, pred spracovaním skladované na slame, rohožiach z rákosia alebo zavesené vo vetraných priestoroch najmenej tri mesiace